MHP lideri Devlet Bahçeli’nin 22 Ekim'de PKK elebaşı Abdullah Öcalan’a örgütü lağvetmesi çağrısıyla başlayan süreçte önemli bir aşama geride kaldı. DEM Parti heyeti, İmralı’ya üçüncü kez gitti. Yaklaşık 4 saat süren görüşmeden sonra İstanbul’a dönen heyet, Taksim’de basın toplantısı düzenleyip Öcalan’ın mesajını okudu.
DEM Parti heyeti, İmralı’da Abdullah Öcalan ile gerçekleştirdiği görüşmede önemli mesajlar aldı. İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, toplantıda barışa omuz veren herkese teşekkür etti. Önder, “Tarihin bir kırılma anındayız ama olumlu anlamda bir kırılma” diyerek, mesajı okumaları için heyetteki diğer isimlere söz verdi.
Toplantıda, Öcalan’ın mesajı Türkçe, Kürtçe, Arapça ve İngilizce olarak dört dilde okundu. Abdullah Öcalan, PKK’ya “silah bırakıp kendini feshetmesi” çağrısında bulundu. Bu çağrı, Türkiye’deki barış sürecinin geleceği açısından kritik bir öneme sahip.
Öcalan, mesajında PKK’nın özgürlükler konusunda yasaklardan kaynaklı oluşan zeminle doğduğunu belirtti. “Teori, program, strateji ve taktik olarak yüzyılın reel-sosyalist sistem gerçeğinin ağır etkisinde kalmıştır” ifadelerini kullandı. Öcalan, PKK’nın artık ömrünü tamamladığını ve feshinin gerekli olduğunu vurguladı.
Mesajında, “Kürt-Türk ilişkileri; 1000 yılı aşan tarihler boyunca Türkler ve Kürtler, varlıklarını sürdürmek için ittifak içinde kalmayı zorunlu görmüşlerdir” dedi. Öcalan, bu tarihi ilişkiyi yeniden düzenlemenin esas görev olduğunu belirtti.
Öcalan, demokratik toplum ihtiyacının kaçınılmaz olduğunu ifade etti. “Cumhuriyet tarihinin en uzun ve kapsamlı isyan ve şiddet hareketi olan PKK’nın güç bulması, demokratik siyaset kanallarının kapalı olmasından kaynaklanmıştır” dedi. Bu bağlamda, kimliklere saygı ve demokratik anlamda örgütlenmenin önemine dikkat çekti.
Öcalan, “Cumhuriyetin ikinci yüzyılı ancak demokrasiyle taçlandırıldığında kalıcı ve kardeşçe bir sürekliliğe sahip olabilecektir” diyerek, demokratik uzlaşmanın temel yöntem olduğunu vurguladı. Bu çağrının tarihi sorumluluğunu üstlendiğini belirtti.
DEM Parti tarafından kamuoyuna açıklanan çağrıya siyasetten farklı tepkiler geldi. AK Parti Genel Başkanvekili Efkan Ala, çağrının sonuçlarına bakacaklarını ifade etti. “Bu durumun terör örgütü tarafından iyi değerlendirilip kendilerini feshetmeleri beklenir” dedi.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, “Kürt meselesinin, TBMM çatısı altında çözülmesi yönündeki tavrımızı koruyoruz” diyerek, terörün sonlanmasını temenni etti. İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu ise Öcalan'ın çağrısını eleştirerek, yalnızca PKK'yı başka bir yere taşıma çağrısı olduğunu ileri sürdü.