Türkiye, 2024 yılı için 267 milyar dolarlık mal ihracat geliri hedefi belirledi. Ancak yüksek enflasyon ve artan maliyetler, hedefin 264 milyar dolara çekilmesine neden oldu. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, ihracatçıların karşılaştığı zorlukları ve çözüm önerilerini dile getirdi. Gültepe, özellikle emek yoğun sektörlerde rekabetçiliğin zayıfladığını ifade etti.
2024 yılı için belirlenen hedef, yüksek enflasyon ve döviz fiyatlarındaki dalgalanmalar nedeniyle revize edildi. Gültepe, üretim maliyetlerinin artması ve döviz kurunun bu artışa paralel gitmemesi nedeniyle ihracatçıların zorlandığını belirtti. Bu durum, hazır giyim, tekstil ve deri gibi sektörlerde pazar kayıplarına yol açtı.
Gültepe, “Üretim maliyetlerinde dolar bazında Asya’daki rakiplerimizden yüzde 40-50, Avrupa’daki bazı ülkelerden yüzde 15-20 pahalıyız” dedi. Bu durum, emek yoğun sektörlerde rekabetçiliği zayıflattı. Küresel pazarlarda talebin yavaşlaması, üretimde ve istihdamda daralmayı beraberinde getirdi.
İhracatçının 2024 yılında en çok girdi maliyetleri ile kur arasındaki makasın açılması yüzünden zorlandığını ifade eden Gültepe, bu konuyu yıl boyunca her fırsatta dile getirdiklerini belirtti. Rekabet gücünün yeniden kazanılması için girdi maliyetleri ile döviz kurunun dengelenmesi gerektiğini vurguladı.
Gültepe, “İhracatçı için kısa vadede girdi maliyetleriyle döviz kurunu dengelemenin dışında bir çözüm yolu görünmüyor” dedi. 2025 yılı için enflasyon ile kurun paralel hareket etmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, emek yoğun sektörlerde istihdam yükünün azaltılması gerektiğini ifade etti.
2025 yılında 280 milyar dolarlık hedefin yakalanabileceğini söyleyen Gültepe, “Hızımızı kesen engeller kaldırılırsa, Avrupa başta olmak üzere küresel pazarlarda talep canlanırsa bu hedefe ulaşabiliriz” dedi. Bu bağlamda, ihracatçıların uygun maliyetle krediye erişiminin sağlanması gerektiğini vurguladı.
Gültepe, “Türkiye rekabetçi kur, ucuz işgücü ile yoluna devam edemez” dedi. İhracatçıların yüksek kur talebinin olmadığını, enflasyonla kurun paralel hareket etmesini istediklerini belirtti. Orta ve uzun vadede verimliliğin artırılması gerektiğini ifade etti.
Rekabetçiliğin yeniden güçlendirilmesi için girdi maliyetleri ile kur arasındaki makasın daralması gerektiğini vurguladı. Gültepe, “2025’te toparlanma olur mu?” sorusuna, mevcut koşullarda özellikle hazır giyim ve deri sektörlerinde toparlanmanın zor olduğunu belirtti.
Gültepe, coğrafyadaki jeopolitik gelişmelerin ihracat performansına olumlu veya olumsuz yansıyacağını söyledi. ABD seçimleri sonrası Trump’ın politikalarının Türk ihracatçısı için risk oluşturabileceğini belirtti. Trump’ın korumacılık önlemlerinin ihracat üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini ifade etti.
Firmaların Mısır’a kaydırdığı yatırımların nedenlerini açıklayan Gültepe, Mısır’ın cazip üretim maliyetleri ve ABD ile olan serbest ticaret anlaşmasının avantaj sağladığını belirtti. Yatırım ortamının iyileştirilmesi gerektiğini vurguladı.
2024 yılında 58 ülkeye 117 ticaret ve 18 alım heyeti düzenlendiğini belirten Gültepe, 2025 yılında bu sayının artırılacağını ifade etti. Uzak Ülkeler Stratejisi ve İslam Ülkeleri İhracatı Geliştirme Stratejisi kapsamında çalışmalar yapıldığını söyledi.
Türk Hava Yolları’nın doğrudan uçuş hattı açtığı Avustralya ve Çin’e özel heyetler düzenleneceğini belirtti. Gültepe, ticaretin yapılabildiği her kıtadan en az bir ülkeye heyet planlandığını ifade etti.