Türkiye Merkez Bankası'ndan Ekonomik Görünüm ve Para Politikası Açıklamaları

Blog Image
TCMB Başkanı Fatih Karahan, İstanbul'da düzenlenen konferansta Türkiye'nin makroekonomik görünümünü ve para politikasını değerlendirdi. Küresel belirsizlikler ve enflasyon konularına dikkat çekti.

Türkiye Merkez Bankası'ndan Ekonomik Görünüm ve Para Politikası Açıklamaları

TCMB Başkanı Fatih Karahan, İstanbul'da düzenlenen EUROMETAL Çelik Günü'nde Türkiye’nin makroekonomik görünümünü ve para politikasını değerlendirdi. Karahan, küresel ticaret ve ekonomi politikalarındaki belirsizliklerin arttığını belirtti. Ayrıca, kapsamlı vergi paketinin büyüme ve enflasyon beklentilerini etkilediğini ifade etti.

Küresel Ekonomik Belirsizlikler

Küresel ticaret ve ekonomi politikalarına dair belirsizlikler son dönemde yükseldi. Karahan, bu durumun küresel finansal piyasalarda oynaklığı artırdığını aktardı. Resesyon beklentilerinin uzun vadeli tahvil faizlerini aşağı yönlü etkilediği gözlemlenmektedir.

Emtia fiyatlarının son dönemde belirgin düzeyde gerileme gösterdiğine dikkat çeken Karahan, yurt içindeki iktisadi faaliyetin 2024 yılında daha dengeli bir seyir izleyeceğini vurguladı. Üretim göstergeleri, iktisadi faaliyette toparlanmaya işaret etmektedir.

Yurt İçi Talep ve İhracat

Yurt içi talep ılımlı seyretmekle birlikte bir miktar direnç göstermektedir. Cari işlemler açığının tarihsel olarak düşük seviyelerde olduğu ifade edilmiştir. Zayıf dış talebe rağmen ihracatta pazar payının arttığı belirtilmiştir.

Karahan, altın ve enerji hariç dış ticaret dengesinin istikrarlı seyrettiğine vurgu yapmıştır. Bu durum, Türkiye'nin dış ticaret performansının olumlu bir göstergesi olarak değerlendirilmektedir.

Enflasyon ve Maliyet Artışları

Enflasyondaki düşüş sürecinin devam ettiğini aktaran Karahan, mal enflasyonundan sonra hizmet enflasyonundaki düşüşün de belirginleştiğini belirtmiştir. Geçmişe endeksleme eğilimi güçlü kalemlerin, hizmet enflasyonunu yukarı çektiği ifade edilmiştir.

Maliyet artışlarının yavaşladığına dikkat çeken Karahan, enflasyon beklentilerinin gerileme eğiliminde olduğunu vurgulamıştır. Bu durum, piyasalardaki istikrar açısından önemli bir gelişme olarak değerlendirilmektedir.

Finansal Piyasalarda Oynaklık

Son dönemde finansal piyasalarda gözlemlenen oynaklık, TCMB'nin aldığı önlemlerle ilişkilendirilmektedir. Karahan, Para Politikası Kurulu Ara Toplantısı'nda gecelik borç verme faiz oranını yüzde 44’ten yüzde 46’ya yükselttiklerini anımsatmıştır.

Politika faizinin yüzde 42,5’te sabit tutulduğunu belirten Karahan, TCMB'nin TL ve döviz likidite yönetimine de değinmiştir. Repo ihalelerine bir süreliğine ara verildiği ve depo ihalelerinin vadelerinin uzatıldığı ifade edilmiştir.

Sonuç ve Gelecek Beklentileri

TCMB, vadesi 91 güne kadar likidite senetleri ihraç etmeye ve TL uzlaşmalı vadeli döviz satım işlemlerine başladığını duyurmuştur. Bu adımlar, piyasalardaki likidite yönetimini güçlendirmek amacıyla atılmıştır.

Karahan, Türkiye'nin ekonomik görünümüne dair olumlu sinyaller vermekte ve piyasalardaki belirsizliklerin azaltılması için gerekli adımların atıldığını belirtmektedir. Gelecek dönemde, bu politikaların etkileri daha net bir şekilde gözlemlenecektir.